2024. április 27. (szombat) Zita

Hírek

2016. 06. 29. 8:35:45

Ferencvárosi edző a BLSE-ben!

Mint arról már többször beszámoltunk, a Bajai LSE a Ferencváros egyik szakmai partnere. Ez a kapcsolat a közös tornák, a szakmai tapasztalatcserék, az edzés- és mérkőzéslátogatások mellett július elsejétől új szintre emelkedik. Vass János személyében edző érkezik a Ferencvárosból egyesületünkhöz. A tréner az U19-es csapat vezetőedzői feladatai mellett az utánpótlás korosztályos gárdáink technikai edzőjeként is segíti a szakmai munkát, és a Ferencvárossal fenntartott partneri kapcsolatért is felel majd. A szakemberrel terveiről, céljairól beszélgettünk.

- Magától értetődik az első kérdés: hogy kerül egy fiatal edző a Ferencvárostól éppen Bajára?

- Menyasszonyom Szeremlén lakik, közös életünk helyszínéül Baját választottuk. A Ferencváros és a BLSE közötti szakmai partnerkapcsolatnak köszönhetően ismertem meg a Bajai LSE vezetőedzőjét, Evanics Zoltánt, akinek fia, Martin közvetlen munkatársam. Egyik beszélgetésünk alkalmával került szóba, hogy milyen magánéleti terveim vannak, mire Evanics Zoli javasolta, hogy vegyem fel a kapcsolatot Búcsú Lajos elnök úrral. Beszéltünk is elnök úrral, aki felajánlotta nekem az U19-es csapat vezetőedző tisztét, és arra is megkért, hogy tapasztalataimmal segítsem az utánpótlásban folyó szakmai munkát. Rövid idő alatt megegyeztünk, kihívásként tekintek a jövőbeni feladataimra.

- Kicsoda Ön valójában?

- 1986-ban Székesfehérváron születtem. Kápolnásnyéken, az ottani sporttagozatos gimnáziumban érettségiztem, majd a Testnevelési Egyetemen tanultam. A középiskolai évek alatt triatlonoztam, duatlonoztam, úsztam és természetesen fociztam. Végül utóbbi sportág mellett köteleztem el magam, egy évig Kápolnásnyék felnőtt csapatában, négy évig az egyetem gárdájában játszottam. Már ebben az időszakban is edzősködtem Budapesten, a Kőbányai Ifjúsági Sportegyesületben. Öt évet dolgoztam itt, ez idő alatt megszereztem az UEFA B Licence képesítést. Sok tapasztalatot szereztem, kiváló edzőktől tanulhattam. 400 gyermekünk volt és ehhez két nagy pályánk. U7-U13-ig több korosztályt is irányítottam. Meg szeretném jegyezni, hogy sportcsaládból származom, hiszen két testvérem is komoly csapatokat erősített. Máté végigjárta az utánpótlás ranglétrát a Ferencvárosban, az akkor NB II-es felnőtt együttesben is focizott, majd Siófokon játszott, Ádám 11-szeres magyar válogatott, focizott az olasz Brescia, az angol Stoke City és a Kolozsvár csapatában, jelenleg az MTK Budapest játékosa. Szüleim tanítóként dolgoznak Kápolnásnyéken, rengeteget köszönhetek nekik, példaként szerepelnek számomra.

- Térjünk vissza az edzői pályájára! Hogy került a Ferencvároshoz?

- Amikor üresedés volt a Ferencváros utánpótlás szakmai stábjában, azonnal jelentkeztem. Ezer szállal kötődöm ehhez az egyesülethez, nem volt kérdés, hogy alkalom adtán itt dolgozzak. Kőbányához hasonlóan a Fradinál is a kicsikkel foglalkoztam. Legszebb eredményünk egy 20 csapatos osztrák nemzetközi tornagyőzelem. De említhetek olyan sikert is, amikor egyik 7 éves tanítványom nyaralás közben hívott fel, és örömmel újságolta, hogy 1084-et dekázott.

Vass János, a BLSE U19 edzője és Keller József, az FTC utánpótlás vezetője

- Éles lesz a váltás a BLSE-ben, hiszen az U19 szakmai munkájáért felel majd.

- Mind Kőbányán, mind a Ferencvárosnál volt kitekintésem a felsőbb utánpótlás korosztályok munkáira, tehát nem lesz teljesen idegen számomra a terep. Tapasztalatot szereztem egy kisebb múltú amatőr csapat mindennapi életéből, működéséből, illetve az ország legnagyobb hagyományaival és múltjával rendelkező klub filozófiájából, ahol profi körülmények között lehet nevelni és kihozni a játékosokból a legtöbbet. Az a célom, hogy minél több stabil játékost adjunk a felnőtt csapatnak. Abban hiszek, hogy a sok és céltudatos munka meghozza a gyümölcsét. Azt szeretném, hogy játékosaim büszkék legyenek arra, hogy ebben az egyesületben fociznak. Tudom, hogy ez a korosztály nem könnyű, a srácok érettségi előtt állnak, ki-kitekintgetnek a világba, de igyekszem olyan változatos edzéseket vezényelni és úgy motiválni őket, hogy építhessen rájuk a felnőtt csapat. Az biztos, hogy mindenki részéről rendkívül nagy alázatra és szorgalomra lesz szükség. A magam részéről mindent megteszek azért, hogy pozitív motivációval küzdőszellemű csapatot építsek! Az a célom, hogy a játékosaim minden edzésen a legjobbak akarjanak lenni!

- Előremutató edzői filozófia. Mikor kezdi a munkát?

- Egyelőre ismerkedem a klubbal, a kollégákkal, részt veszek a nyári táborban. A tényleges munkát július közepén kezdjük.

- Jó munkát!